Image

Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma alkaa seuraavan kerran syksyllä 2022.

Image

Kiehtooko kirjoittaminen? Haaveiletko luovasta työstä, ehkä jopa kirjan kirjoittamisesta? Omien ideoiden kehitteleminen ja kirjoitusten julkaiseminen houkuttelee monia. Silti toimeen tarttuminen saattaa tuntua vaikealta tai jopa mahdottomalta. Olisiko minusta siihen…?

Uskon, että on. Sinusta on paljon enempään kuin kuvittelet. Image

Haaveista ei tule totta itsestään, mutta kuka tahansa voi vapauttaa sisäisen kirjoittajansa ja lähteä – vaikka haparoidenkin – kohti kirjoitusunelmiaan. Tarvittavia tietoja ja taitoja ehdit kartuttaa matkallakin. Kirjoittajan polku on jatkuvaa oppimista – ja erityisesti ihmisenä kasvamista.

Olen itse käynyt 24 vuoden kuluessa laajan kehityskaaren nuoresta suomen kielen opiskelijasta toimittajaksi ja edelleen kirjailijaksi ja kouluttajaksi. Muutamaan vuosikymmeneen en uskaltanut edes haaveilla kirjojen kirjoittamisesta, sillä en mitenkään pitänyt sitä itselleni mahdollisena. Minäkö muka pystyisin? Mutta kun uupumus pakotti minut tarkastelemaan elämääni ja sen tarkkaan suunniteltua tarinaa, ymmärsin, miten monella tavalla olin ollut ajatusteni vanki. En halunnut olla sitä enää.

Kirjoittaja sisälläni alkoi herätä. Ei pelkästään se kirjoittaja, joka tiesi pilkun paikat ja kirjoitti muodollisesti päteviä lehtijuttuja, vaan se kirjoittaja, joka halusi luoda uutta ja omaa. Sanoa viestinsä ääneen. Tulla näkyväksi.

Tämä prosessi ei ole ollut yksinkertainen, päinvastoin. Mutta se on opettanut minulle valtavasti luovuudesta ja rohkeasta kasvamisesta omaksi itsekseen niin, että vuosi vuodelta voi olla enemmän kuin ennen. Ei siksi, että sinun olisi pakko, vaan siksi, että voit.

Tällaista matkaa voi käydä itsekseenkin, mutta vielä paremmin onnistut inspiroivassa ryhmässä ja ohjauksessa. Sitä varten on syntynyt Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma, joka toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020-2021. Kokemus oli ainutlaatuinen, ja siksi uskallan sanoa, että tällaista pakettia et löydä muualta.KOULUTTAJANA KATRI SYVÄRINENImage

Koulutuksen ohjaa Katri Syvärinen, jolta on ilmestynyt seitsemän tietokirjaa. Hän etsii yhä itsestään uusia puolia kirjoittajana ja työstää parhaillaan ensimmäistä romaaniaan. Katri uskoo, että mitä rohkeammin uskaltautuu etsimään, sitä enemmän löytää... Hänen tavoitteenaan on auttaa jokaista löytämään omanlainen kirjoittajan polkunsa – ja samalla oma voimansa.

Katrin ohjaustyyli on yhtä aikaa inspiroiva, vaikuttava ja lempeän salliva. Etänäkin Katri luo harjoituksiin turvallisen tilan, jossa jokaisella on lupa rentoutua ja kohdata itsensä.

”Minä en ole se kouluttaja, joka sanoo kaikille, että KYLLÄ SINUSTA TULEE BESTSELLER-KIRJAILIJA, kun oikein yrität. En tsemppaa ketään kirjoittamaan joka aamu viideltä. En lupaa valmista kaavaa, jota noudattamalla varmasti menestyt. Kaikista ei tarvitse tulla huippuja, eikä sitä ainakaan kannata tavoitella hyvinvointinsa kustannuksella.

Minä olen se kouluttaja, joka sanoo, että kannattaa kurkistaa luovien unelmiensa suuntaan. Tehdä niille tilaa ja katsoa rohkeasti, mitä siitä seuraa. Lupaan, että saat välineitä löytää itsestäsi potentiaalia, jota et tiennyt sinussa olevankaan. Haluan, että voit kasvaa kirjoittajaksi (ja ihmiseksi), joka luo itse oman polkunsa.”

Katrin taustaa:

 • FM Tampereen yliopistosta, pääaineena suomen kieli (v. 2003)
 • NLP-kouluttaja (Licensed Trainer of NLP) ja henkisen hyvinvoinnin valmentaja
 • RYT500h-joogaopettaja
 • 12 vuoden kokemus toimitus- ja viestintätyöstä, sen jälkeen yhdeksän vuotta blogi-, podcast- ja kirjailijaelämää
 • Julkaistut kirjat: Sinun tarinasi voima 2021, Vuoden paras päivä 2018, Löydä elämän taika 2017, Löydä elämän taika -tehtäväkirja 2017, Tavoitteena tasapaino 2012, Lähtövuorossa Anna-Julia Kontio – nuoren ratsastajan tarina 2011, Syvemmälle satulaan 2009.

Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelmassa

 • saat kannustusta, jonka avulla uskallat lähteä liikkeelle, vaikka tuntuisi siltä, ettei sinulla ole mitään, mistä lähteä liikkeelle
 • voit löytää oman ideasi (ehkä useitakin!) ja kirkastaa kirjoitusunelmasi konkreettisiksi tavoitteiksi – opit kuitenkin välttämään perinteisen tavoitekeskeisen tekemisen sudenkuoppia
 • hahmotat paremmin, mistä syntyy hyvä kirjoittamisen (ja kirjoittajaelämän) flow, ja saat välineitä kirjoittajan blokin purkamiseen
 • opit hyödyntämään erilaisia kehotietoisuus-, mielikuva- ja hengitysharjoituksia luovan työskentelyn tukena ja huomaat, miten kauniisti kirjoittaminen niiden avulla virtaa
 • opit työskentelemään tehokkaasti kirjoitusprosessin eri vaiheissa – samalla hyvinvointisi ja jaksamisesi huomioiden
 • pääset kohtamaan rohkeasti epävarmuuden, keskeneräisyyden ja pelot (me kaikki koemme niitä!) ja harjoittelet näkyväksi tulemista omaa tahtiasi
 • tutustut romaanimalliin, joka sopii rakenteeksi monenlaisiin teksteihin
 • sukellat perinteiselle sankarin matkalle ja samalla myös uuden ajan sankarittaren matkalle: tutkimme perinteistä Hero’s Journey -myyttirakennetta sekä sen feminiinistä versiota ja ammennamme niistä materiaalia sekä teksteihin että omaan kasvuun
 • opit hyödyntämään paremmin sekä maskuliinista että feminiinistä energiaa luovassa työskentelyssä
 • opit hahmottamaan hyvän tekstin ominaisuuksia ja editointia
 • saat työkaluja kirjoitusrutiinien luomiseen ja siten päivittäiseen tai ainakin viikoittaiseen kirjoitustyöskentelyyn, joka vie sinua kohti unelmaasi

Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma on paljon enemmän kuin tavallinen kirjoittajakoulutus. Se on paitsi kirjoittajaksi kasvamista, myös omaksi itsekseen kasvamista.

KENELLE KOULUTUSOHJELMA SOPII?


Image

Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma sopii esimerkiksi sinulle, joka

…olet haaveillut kirjoittamisesta jo pitkään, mutta et ole vielä osannut tai uskaltanut aloittaa

…et mielestäsi ole ”oikea kirjoittaja” mutta haluaisit olla (vinkki: heti aluksi saat muuttaa käsityksesi siitä, millainen oikea kirjoittaja on!)

…kaipaat ohjausta, ryhmän tukea ja yhteistä prosessia, jotta saat itsesi liikkeelle

…et ihan saa kiinni ideastasi, mutta se ei silti jätä sinua rauhaan

…haaveilet kirjoittavasi esimerkiksi muistelmateoksen, romaanin, novelleja tai elokuvakäsikirjoituksen

…aloittelet blogia tai podcastia (tai keräät rohkeutta aloittamiseen)

…etsit vielä omaa ääntäsi, mutta haluat uskoa siihen, että se on olemassa.

Koulutusohjelma antaa kaikkein eniten sinulle, joka haluat kirjoittaa itsesi näköistä tekstiä sinulle tärkeistä asioista.Image

OSALLISTU MUKAVASTI KOTOASIKasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma alkaa syyskuussa 2021 ja kestää huhtikuuhun 2022. Se järjestetään täysin etänä. Sinun ei siis tarvitse lähteä kotoasi minnekään – voit osallistua oman työpöytäsi tai muun luovan nurkkauksen suojista.

Koulutusohjelman ydin ovat yhteiset koulutuspäivät, jotka järjestetään Zoom-ohjelman välityksellä. Päivät sisältävät luento-osuuksia, valmennustehtäviä, kirjoitusharjoituksia, meditaatioita, rentoutuksia ja helppoja, lempeitä kehollisia harjoituksia, jotka rytmittävät päiviä ihanasti. Päivän päätteeksi sinulla voi olla yhtä aikaa levännyt ja inspiroitunut olo.

Koulutuspäivien välillä voit työstää projektiasi itsenäisesti, annettujen tehtävien avulla sekä ohjaamillani kirjoitustreffeillä (jotka kuuluvat koulutuksen hintaan). Ei kuitenkaan haittaa, vaikket ehtisi koulutuspäivien välillä tehdä yhtään mitään – voit tulla kuhunkin päivään juuri niin keskeneräisenä ja siinä tilassa, jossa kulloinkin olet. Kurssilaisten yhteisessä Facebook-ryhmässä voimme fiilistellä kirjoitettuja sivuja (ja jakaa epävarmuuden hetkiä).Image


Image


Koulutuksen hinta


Koulutuksen hinta julkaistaan kesäkuussa 2022.

HAKU KOULUTUSOHJELMAAN


Haku koulutusohjelmaan on nyt avoinna. Paikkoja on rajattu määrä. Koulutuksella on myös minimiryhmäkoko, joka tarvitaan koulutuksen toteutumiseksi.

Täytä ja lähetä oheinen lomake. Toivon sinun kertovan lyhyesti itsestäsi ja toiveistasi, sillä haluan varmistaa, että voin ja osaan olla avuksi juuri sinulle.

Lomakkeen lähetettyäsi otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian, 3-5 arkipäivän kuluessa.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET


Kenelle koulutusohjelma sopii?

Koulutus sopii sinulle, jotka olet kiinnostunut kehittymään kirjoittajina – ja samalla kasvamaan ihmisenä. Sinulla voi olla kirjoittajataustaa tai sitten ei: tärkeintä on, että olet utelias herättämään luovuutesi henkiin ja oppimaan uutta. Parhaiten koulutus sopii sinulle, joka haluat saada potkua kirjoitushaaveillesi, vaikka ne olisivat vielä pikkuruisen pieniä ja epämääräisiä. Ei tarvitse tietää vielä mitä haluat – riittää että haluat! Koulutuksen tarkoitus on auttaa tekemään ajatuksen poikasista selkeämpiä ja vähitellen myös toteuttamiskelpoisia.

Kenelle koulutusohjelma ei ole tarkoitettu?

Sinulle, joka haluat excelintarkat ohjeet kirjan kirjoittamiseen alusta valmiiksi asti. Tulemme kyllä koulutuksessa käymään läpi kirjoitus- ja kirjaprosessin tyypilliset vaiheet, mutta olennaisinta on oppia soveltamaan niitä itselleen ja luomaan oma prosessinsa (joka muuten vaihtelee kirja kirjalta – Nim. Kokemusta on.). En voi antaa takuuta kirjan valmiiksi saamiseen, sillä se on kiinni sinusta!

Koulutus ei välttämättä sovi myöskään sinulle, jolle kirjoittaminen on vain kirjoittamista ja joka kaipaat vain teknistä tietoa. Tässä koulutuksessa kirjoittaminen on osa oman totuuden puhumista ja omaksi itsekseen kasvamista, ja siinä tunne on vähintään yhtä tärkeää kuin tieto. Ideoita työstetään monin tavoin, kuten kehollisin ja mielikuvaharjoituksin. Toivon, että olet valmis heittäytymään niihin!

Tämä reissu ei välttämättä sovi sellaiselle henkilölle, jonka huumorintaju on hautautunut jonnekin kirjallisuuden klassikoiden alle. Koulutus saattaa sisältää huonoa huumoria ja (inspiroivien voimalauseiden lisäksi) hitusen sopimattomia voimasanoja. Ei paljon, mutta joskus.

Pitääkö minulla olla selkeä idea mielessäni?

Ei tarvitse. Ensimmäinen kuukausi koulutuksesta (kahden ensimmäisen koulutuspäivän välinen aika) on nimenomaan tarkoitettu idean herättelyyn ja kirkastamiseen.

Entä jos tavoitteenani ei ole kirjoittaa kirjaa?

Ei se mitään, olet silti lämpimästi tervetullut! Kirja on vain yksi mahdollinen kirjoittamisen muoto, formaatteja on monenlaisia. Ehkä haluaisit kirjoittaa elokuvia tai näytelmiä, tai vaikkapa käsikirjoittaa podcast-jaksoja. Ehkä haaveenasi on käynnistää blogi tai Instagram-tili, tai kerätä omaa elämäntarinaasi talteen – kaikki tämä sopii hyvin. Sitä paitsi koskaan ei tiedä, millaisia unelmia koulutuksen aikana herää!

En halua kirjoittaa ”tavoitteellisesti”, onko koulutusohjelmasta minulle hyötyä?

Kaikkein eniten koulutusohjelma antaa sinulle, jolla on jonkinlainen kipinä päästä eteenpäin kirjoittajana ja saada joskus jotain valmista aikaan. Tavoitetta ei kuitenkaan tarvitse vielä tietää – ja ylipäätään en suhtaudu tavoitteisiin kovin tiukasti vaan päinvastoin. Ne voivat muotoutua ja kirkastua hetki hetkeltä.

Pitääkö minun olla fyysisesti läsnä tiettyyn aikaan tietyssä paikassa?

Ei tarvitse – riittää, että pääset tietokoneen ja netin ääreen yhteisinä koulutuspäivinä. Eikä sekään haittaa, jos joku päivä jää väliin, sillä koulutukset tallennetaan ja ne jäävät osallistujien katsottavaksi koulutusohjelman ajaksi ja vielä puoli vuotta sen jälkeenkin.

Kuinka paljon itsenäistä työskentelyä, aikaa ja sitoutumista koulutusohjelma vaatii?

Voit itse valita, kuinka paljon haluat työstää asioita koulutuspäivien välillä. Sinun ei ole pakko koulutuksen aikana saada aikaan mitään erityistä. Ehkä osallistut koulutukseen nyt, ja se kantaa hedelmää joskus myöhemmin! Koulutuspäiviin voi hyvillä mielin osallistua, vaikket olisi edellisen koulutuksen jälkeen ajatellutkaan kirjoittamista…

Jollekin tämä koulutus saattaa olla mahtava tukipilari, jonka avulla ryhdyt kirjoittamaan säännöllisesti vaikka päivittäin. Jollekin toiselle tämä saattaa taas olla voiman lähde, joka auttaa pitkällä tähtäimellä ohjaamaan elämää oikeaan suuntaan. Itse uupumuksen kokeneena haluan tarjota sinulle välineitä juuri sinne, missä tällä hetkellä olet (kirjoittajana ja elämässä ylipäätään), en puskea tai pakottaa mihinkään suuntaan.

Jos kuitenkin pystyt varaamaan itsenäiselle työskentelylle tunnin tai pari silloin tällöin, pääset jo käynnistämään tai edistämään omaa projektiasi. Saat koulutuspäivien välille tehtäviä, joita voit tehdä omaa tahtiasi tarpeiden mukaan – eikä kaikkia ole tarkoituskaan tehdä aasta ööhön. Mutta niiden avulla pääset liikkeelle ja eteenpäin!

Kuuluuko henkilökohtainen ohjaus hintaan? Lukeeko joku tekstejäni?

Varsinaista henkilökohtaista ohjausta koulutus ei sisällä. Koulutusohjelman aikana tulen keräämään halukkailta materiaalia ja tekstinäytteitä, joita käytän esimerkkinä, kun pohditaan tekstin tyyliä ja punaista lankaa, tutustutaan editointiin jne. Näin on mahdollista, että saat kommentteja juuri sinun ideastasi tai tekstistäsi. Oleellista ei kuitenkaan ole terävä kirjallisuuskritiikki vaan kunkin idean tai tekstin ainutlaatuinen energia. Tarkoitus on auttaa jokaista tunnistamaan itsessään ja muissa omaa aitoa ääntä ja vahvistaa sitä. Kurssilaisten FB-ryhmässä voi myös itseohjautuvasti jakaa tekstejään muiden luettavaksi.

Onko tekstejä pakko jakaa muiden kanssa?

Ei ole, paitsi vähän, jos haluaa! Neljä kertaa koulutuksen aikana järjestämme Zoomissa idea-/lukupiirin, jossa osallistujat jaetaan noin kolmen hengen ryhmiin. Jokainen lukee vähän omaa tekstiään niin, että toiset voivat antaa siitä palautetta. Ennen lukupiirejä perehdymme yhdessä palautteenantoon niin, että jokainen voi antaa toisille mahdollisimman kaunista, kannattelevaa palautetta ja että piiri on kaikille turvallinen, hoitava kokemus. Omia ideoitaan ei tarvitse paljastaa niiden koko mittakaavassa, jos ei halua. Ja piirit ovat luonnollisesti vapaaehtoisia!

Tarvitseeko koulutuspäivien aikana sanoa kameran edessä jotain? En ehkä uskalla!

Ei tarvitse! Saat luvan hautautua rauhassa koneesi taakse sohvalle tai joogamatolle tai mihin tahansa omaan turvalliseen nurkkaan. Kyllä me koulutuspäivien aikana kommunikoidaankin porukalla: välillä chatin välityksellä, välillä saatan tarjota puheenvuoron, jos joku haluaa sanoa ääneen jotain. Mutta ketään ei pakoteta sanomaan mitään. Eikä pidetä tuntikausien keskusteluosioita – pääpaino on luennoissa ja harjoituksissa. (Mutta joskus on tärkeä kuulla, ettei ole kokemuksensa kanssa yksin.)

Koulutus sopii hyvin myös sinulle, joka jo arjessa joudut olemaan kovasti sosiaalinen etkä enää vapaa-ajalla jaksaisi. Tänne saa tulla myös nuokkumaan ja kuuntelemaan toisella korvalla! Koulutuspäiviä rytmitetään vuoroin rentouttavilla ja energisoivilla harjoituksilla. Jokainen voi toteuttaa niitä omien tarpeidensa mukaan.

Mitä jos en tiedä, onko minusta kirjoittajaksi tai kirjailijaksi?

Koskaan et tiedä, mihin kaikkeen sinusta on, ennen kuin kokeilet! Kirjoittaminen ei ole mikään yksittäinen lahja tai ominaisuus, joka ihmisellä joko on tai ei – se on useiden taitojen summa. Koulutus auttaa ymmärtämään, mitä kaikkea itsessäsi voit kehittää kasvaaksesi kirjoittajaksi. Jos yhtään haaveilet, anna itsellesi tilaisuus! Kaikkein kamalintahan elämässä on jossitella ja katua ja miettiä, mitä kaikkea olisi halunnut tehdä, jos olisi vain uskaltanut…

Kuvauksessa puhutaan feminiinisestä energiasta ja sankarittaren matkasta. Onko koulutus tarkoitettu vain naisille?

Ei. Toki usein ohjaukseeni hakeutuvat nimenomaan naiset, jotka ovat väsyneitä ylisuorittamiseen. Mutta ihan yhtä lailla miehet tarvitsevat luovaan työskentelyyn feminiinistä energiaa. Moni mieskin on joutunut maailman melskeessä kadottamaan itsestään herkän, luovan ja tuntevan puolen. Tämä koulutus voi hyvinkin auttaa vahvistamaan sitä puolta itsessä. Oleellista kestävässä kirjoittajaelämässä on maskuliinisen ja feminiinisen energian tasapaino, ja sitä kohti me suunnistamme.

Saako tästä todistuksen?

Kyllä‚ koulutusohjelman päätteeksi saat pdf-muodoisen todistuksen osallistumisestasi. (Mikäli olemme nähneet sinut linjoilla ainakin aika ajoin koulutusohjelman aikana. Jos katoat ilmoittautumisen jälkeen kuin pieru saharaan, saatat jäädä ilman!)

Onko koulutuksessa osamaksumahdollisuus?

Kyllä on, koulutuksen voi maksaa luottokortilla erissä.

Kauanko sähköinen materiaali ja kurssisivut ovat osallistujien käytössä?

Kustakin koulutuspäivästä otetaan Zoomissa tallenne, joka tulee osallistujien käyttöön Campwire-pohjaiselle kurssisivulle. Tämä kurssisivusto on osallistujien käytössä vuoden 2022 loppuun asti.

Onko koulutukseen osallistuminen mahdollista perua tai keskeyttää?

Ilmoittautuminen koulutukseen on lähtökohtaisesti sitova. Elämä tuo tottakai joskus tielle sellaista, mitä emme aina osaa ennustaa. Siksi haluamme antaa osallistujille reilusti aikaa materiaalien käyttöön. Kurssisivusto, joka sisältää kunkin koulutuspäivän tallenteet, on osallistujien käytössä aina vuoden 2022 loppuun asti. Sähköinen työkirja sekä osallistujille erikseen annetut meditaatio- ja mielikuvanauhat jäävät pysyvästi käyttöösi.