Kolme kirjoittamiseen liittyvää myyttiä (jotka eivät pidä paikkaansa)

Haaveiletko sinäkin kirjan tai muun oman tuotoksen kirjoittamisesta? Epäiletkö, että ei sinusta kuitenkaan olisi kirjoittajaksi? Minäkin epäilin sekä itseäni että omia kirjoitushaaveitani – niin paljon, etten oikeastaan uskaltanut vuosikausiin edes haaveilla…

Kun lopulta uskalsin katsoa haavettani suoraan silmiin, ei mennyt kauaakaan, kun se alkoi toteutua. Ensimmäinen kirjani ilmestyi 2009, ja seitsemäs tulee ulos vuodenvaihteessa. Tässä välissä olen purkanut mielestäni aika monta rajoittavaa uskomusta kirjoittamisesta.

1. ”Kirjoittaminen vaatii lahjakkuutta, joka sinulla joko on tai ei ole.” Väärin. Lahjakkuus on toki todellinen ja ihana asia ja joillain sitä on ja kaikilla välttämättä ei, mutta se ei tarkoita, etteikö kirjoittajaksi voisi kehittyä melkein kuka tahansa. Kirjoittaminen sisältää monenlaisia ominaisuuksia ja taitoja, jotka ovat opeteltavissa ja kehitettävissä. Tämä on siitä mielenkiintoinen laji, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa!

2. ”Oikeat kirjoittajat kirjoittavat joka päivä.” Väärin. Kirjoittaminen on prosessi, joka sisältää monenlaisia vaiheita: ideoinnista tiedonhankintaan, luonnostelusta jäsentelyyn, editoinnista markkinointiin. Varsinainen kirjoittaminen on vain yksi osa prosessia. Väkisin ei välttämättä kannata vääntää viittätuhatta sanaa joka ikinen päivä. (Tälläkin konstilla varmasti saa tuloksia aikaan, mutta se ei ole minun tapani. En myöskään herää joka aamu 5.30 kirjoittamaan, mitä usein kirjoittajille suositellaan.) On tärkeää ymmärtää luovuuden syklistä luonnetta ja oppia soveltamaan sitä omaan rytmiinsä. Kun antautuu luovan työskentelyn eri vaiheille, kirjoittaminen voi itse asiassa olla helppoa.

3. ”Luova työ on tuskaa ja kärsimystä.” Väärin, vaikka myytti kärsivästä, alkoholisoituneesta, yksinäisestä kirjailijasta elääkin yhä. Luovuus kumpuaa usein omista vaikeista elämänkokemuksista, mutta onneksi niitä on mahdollista hoitaa muutenkin kuin viininaukuilla. Päinvastoin, kirjoitusprosessi itsessään voi hoitaa sinua ja auttaa vapautumaan tunnekuormasta. Parhaassa tapauksessa kirjoittaminen nostaa sinusta esiin rohkeutta ja voimaa, joita et tiennyt itsessäsi olevankaan.

Kirjoittamisen tiellä on usein monenlaisia henkisiä kynnyksiä. Niiden ylittämistä varten on syntynyt Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma. Kun haluat herättää sisäisen kirjoittajasi henkiin ja uskaltaa jotain uutta, tämä koulutus on sinua varten! Matka alkaa 10.10.2020, ilmoittautuminen on avoinna 20.9. asti. Lue lisää täältä.