Miten ilmaista aidosti ja rehellisesti se, mistä on vaikea uskaltaa puhua?

Ei ole helppo sanoa toiselle, mikä itselle on tärkeää: mitä tuntee, toivoo tai pelkää. Mutta vaikeista asioista voi opetella puhumaan. Omaa totuuttaan voi harjoitella ilmaisemaan monin eri tavoin: riittävän rohkeasti ja kuitenkin toista kunnioittaen

Ennen kuin alat jakaa syvintä totuuttasi toiselle, sinun ei ole pakko suoraan hypätä vaikeaan aiheeseen. Voit pohjustaa tilannetta rehellisesti kertomalla, miltä keskustelun avaaminen sinusta tuntuu. Puhu hetki puhumisesta. Kerro toiselle, että haluat vaihtaa muutaman sanan asiasta, joka on sinulle tärkeä tai jonka esiin ottaminen tuntuu vaikealta. ”Minulla on asia, josta haluaisin puhua, mutta minua hieman jännittää. Tämä on minulle tärkeää, ja toivoisin sinulta ymmärrystä.”

Kerro, miten ehkä pelkäät toisen reagoivan, kerro mitä toiselta toivot. Riisu itsesi aseista, ole rohkeasti auki. Voit esimerkiksi sanoa, että kaipaan elämääni muutosta, mutta pelkään, mitä meidän suhteellemme tapahtuu. Metakeskustelu auttaa luomaan turvallista tilaa hedelmälliselle vuorovaikutukselle. Se ei takaa, että toinen reagoisi toivomallasi tavalla, mutta kun olet itse rehellinen, autat myös toista kohtaamaan sinut samalla tavalla.

Tunnustele toisen olotilaa. Älä kaada rekkakuormalla ajatuksia toisten päälle tarkistamatta ensin, millaisessa olotilassa toinen on. Aisti toisen tilaa ja anna hänelle jotain, johon hän voi tarttua. Aito kommunikaatio ei ole mustavalkoinen kamppailulaji. Se voi olla herkkää ja höyhenenkevyttä kohtaamista, vaikka vain yksi oikea sana tai lause oikealla hetkellä.Aina ei tarvita sanoja – joskus olemuksesi ja tunne ovat tärkeämpiä. Siispä elä todeksi sitä, mitä haluat sanoa. Olemuksesi ja tekosi ovat voimakkain viesti, jonka voit maailmalle antaa. Jos haluat jakaa lempeyden viestiä, ole lempeä itsellesi ja muille. Jos haluat olla rohkeuden puolella, tee rohkeita valintoja ja tekoja. Kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen tai toitottaa somessa. Anna arvojesi tulla näkyviin kehosi kautta, niinä asenteina ja tunnelmina, joita kuljetat mukanasi.