Terve itsensä rakastaminen ei ole itsekeskeisyyttä vaan hyvän antamista itselleen niin, että sitä riittää sinulta muillekin

Kun puhun itsensä rakastamisen tärkeydestä, kuulen joskus vastalauseita. ”Eikö tässä maailmassa ole itsekeskeisyyttä ja oman navan ympärillä pyörimistä jo ihan tarpeeksi?”

Kyllä, todellakin on. Mutta silloin on kyse aivan eri asiasta. Itsekeskeisyys ei ole aitoa itsensä rakastamista.

Niin kauan kun ”itsensä rakastaminen” ilmenee itsekeskeisyytenä ja vertailuna muihin, se ei ole syvää, ravitsevaa, sydämestä nousevaa itsensä hyväksymistä. Sen sijaan se on omien haavojen hoitamista pinnallisilla hätäratkaisuilla. Kulisseilla ja suorituksilla yritetään usein korjata epävarmuutta, riittämättömyyttä ja arvottomuutta.

Silloin kun itsensä rakastaminen alkaa tapahtua sielussa asti, myös haavat saavat tilaisuuden parantua. Kun kohtaat itsesi rehellisesti ja teet tilaa kaikille puolille itsessäsi, et enää vertaile itseäsi muihin, vaan näet toiset sillä samalla syvällä hyväksymisen tasolla, yhtä tärkeinä kuin itsesikin. Kirjoitin kirjassa Löydä elämän taika näin:

”Kun ihminen rakastaa itseään terveellä tavalla, hän tuntee valonsa ja varjonsa – ja on molempien puoliensa kanssa sinut. Hän hyväksyy haasteensa eikä ruoski itseään niiden vuoksi. Hän uskaltaa tuoda vahvuutensa esiin, mutta ei nosta itseään muiden yläpuolelle vaan päinvastoin. Hän suorastaan uskaltaa nostaa muitakin esiin, kehottaa heitä paljastamaan oman loistonsa. Kun ihminen rakastaa itseään terveellä tavalla, hän tietää, että olemme kaikki upeita ja yhtä arvokkaita.”

Anna itsellesi rakkautta niin runsaasti, että kaivosi täyttyy ja suorastaan tulvii yli – tällöin kaikkea kaunista virtaa sinusta väistämättä ympärillesikin. Anna itsellesi sitä hyvää, mitä eniten tarvitset, niin et katkeroidu ja kiellä ihania asioita muilta vain siksi, että sinulta puuttuu jotakin.

Uskalla ryhtyä esimerkiksi siitä, millaista terve itsensä rakastaminen on! Kun sinulla on tarpeeksi, haluat samaa myös muille, koska tiedät, kuinka hoitavaa ja parantavaa syvältä kumpuava arvostus onkaan.

Kun kaipaat tukea itsesi hyväksymisen tielle, tule mukaan Astetta ihanampaan joogahaasteeseen. Se auttaa hoitamaan kehoa ja mieltä helpoilla, rentouttavilla ja koskettavilla harjoituksilla. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!