Emme synny vain kerran vaan heräämme uuteen kukoistukseen useasti elämän aikana

Ensimmäinen heräämisen hetki elämässä on usein oivallus, että elämän ei tarvitsekaan olla sitä, millaiseksi se on ehkä huomaamattakin ajautunut.

Olen nykyisellään oikeastaan aika väsynyt.
Tämä ei ole minun elämääni vaan jonkun muun.
Ehkä automaattiohjauksella eläminen ei olekaan pakollista.
Tätä en enää halua!
Minähän voin itse vaikuttaa elämääni.

Moni voimaantuu ja alkaa tehdä muutoksia. Oma itse alkaa löytyä. Mutta mitä sitten tapahtuu? Tarkoittaako tämä, että elämä on tässä ja minä olen kasvanut valmiiksi? Mitä todennäköisimmin ei.

Henkinen kasvu, luovuus ja elämän voima ovat luonteeltaan syklisiä. Emme synny elämässä vain kerran vaan heräämme uuteen kukoistukseen useasti elämän aikana. Meidän ei ole tarkoitus olla jatkuvasti täydessä voimassamme vaan nousta siihen levon ja uusiutumisen kautta yhä uudelleen. Jokaisella kasvun kierroksella voiman tieltä väistyy kerros vanhaa.

Henkisen kasvun ja luovuuden syklit noudattavat tyypillisesti seuraavia vaiheita:

  1. Uuden alku. Kun maltat pysähtyä ja olla yhteydessä itseesi, jokin houkutteleva idea tai ajatus löytää sinut. Se kutkuttelee mielessä uteliaisuutena ja kipinänä, joka haluaa syttyä roihuun. Uteliaisuus kutsuu sinua matkalle ja kasvamaan.
  2. Inspiroituneen toiminnan vaihe. Kun otat ensimmäisen askeleen, astut ihmeelliseen virtaan. Lähde rohkeasti liikkeelle, niin maailmankaikkeus asettaa jotakin tukevaa jalkasi alle. Inspiroitunut toiminta on vuorottelua tekemisen ja olemisen välillä. Ei valmiita suunnitelmia eikä väkisin tekemistä, vaan herkkää, luottavaista leikkiä, jossa aika ajoin pysähdyt kuulemaan elämän antamaa ohjausta ja sitten toimimaan sen mukaisesti.
  3. Kaaosvaihe kasvattaa eniten. Matka tuo mukanaan kivet ja kuopat, joihin kompastut ja jotka tuovat yleensä tietoisuuteesi samat sisäiset haasteet, jotka luulit jo selättäneesi. Mutta niistä löytyy vielä syvempi kerros, jota et aiemmin ollut valmis kohtaamaan. Nyt olet.
  4. Kun kaikki on valmista, on aika nauttia saavutuksistaan. Otat vastaan, astut uudelle tasolle, jonne haasteet ovat sinut nostaneet – ja sitten päästät irti. Tai ainakin opettelet.
  5. Paluu olemisen tilaan purkaa sinusta kasvumatkan synnyttämän ylimääräisen kuonan: väsymyksen ja mielen hälinän. Sen jälkeen olet valmis rentoutumaan ja hiljentymään niin, että todella palaudut ja uusiudut. Ja juuri silloin, kun sinulla ei ole tarvetta lähteä minnekään, jokin kutsuu sinua aloittamaan uuden kierroksen…

Henkisen kasvun vaiheiden kautta kulkee perinteinen sankarin matka. Sankarimyytti on toistunut läpi ihmiskunnan historian tarinoissa ja tosielämässä, tuhansissa muodoissa.

Perinteiset sankaritarinat ovat olleet miehisiä taisteluita. Sankariksi ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä taistelemalla kynsin ja hampain. Nyt on uudenlaisten sankaritarinoiden aika: pehmeiden, herkkien, intuitiivisten tarinoiden – ja juuri siksi niin voimallisten.

Henkisen kasvun ja luovuuden luonnollisista sykleistä voit lukea lisää Katri Syvärisen upeasta uutuuskirjasta Vuoden paras päivä. Se auttaa ymmärtämään tunnelmia, joita eri vaiheisiin luontaisesti sisältyy. Vuoden paras päivä on kaunis aarrearkku jokaiselle, joka haluaa löytää elämän voimansa tasapainoisesti, itseään hoitaen ja elämästä nauttien.

Kuva: Emilia Ikäheimo (Vuoden paras päivä -kirjasta)