Lomafiiliksen löytäminen vie aikansa: 4 vinkkiä lomalle laskeutumiseen ja töihin palaamiseen

Elämä on täynnä siirtymiä, joiden oletamme sujuvan ongelmitta. Lomalle laskeutuminen on mielikuvissa ihanaa, todellisuudessa joskus aivan muuta. Mitä jos rentoutuminen onkin vaikeaa? Entä miten säilyttäisi lomalta (toivottavasti) löytyneen levollisuuden arjessa?
Tässä neljä vinkkiä kesän suuriin siirtymiin.

  1. Anna itsellesi aikaa. Mieli ei aina kulje ulkomaailman tapahtumien tahdissa, sillä se prosessoi vielä mennyttä tai pohtii jo tulevaa. Älä odota ensimmäisiltä lomapäiviltä täydellistä rentoutta – jos olet ylikierroksilla niin sitten olkoon niin. Levottomuus ei ole vaarallista, mutta älä myöskään ruoki ylikierroksia kiireisellä lomaohjelmalla. Väljennä päiviä ja tee jotain rauhoittavaa.
  2. Jos työasiat pyörivät mielessä, erota toisistaan todelliset tapahtumat ja mielen tarinat. On eri asia muistaa, miten viimeinen palaveri meni tai mitä loman jälkeen on tulossa, kuin alkaa reagoida ajatuksiin turhalla huolehtimisella tai sisäisellä kritiikillä. ”Miksi minä sanoin noin?” ”Kylläpä tein tyhmästi!” ”Ensimmäinen työpäivä on taatusti vaikea.” Ota etäisyyttä tilanteeseen toteamalla itsellesi, mitä on tapahtunut tai tapahtumassa, mutta älä kiihdytä itseäsi kertomalla tapahtumista kuormittavia tarinoita.
  3. Mieti, millainen (pienikin) muutos keventäisi elämääsi. Jos arki on ollut raskasta, kysy itseltäsi rohkeasti, mistä voisit loman jälkeen luopua tai mitä voisit tehdä toisin. Elämään ei mahdu kuin rajallinen määrä asioita, ja usein tilan luominen on parasta mitä voit omalle ja perheen hyvinvoinnille tehdä.
  4. Vie palanen lomatunnelmaa arkeen. Loman jälkeen ota arkiaamujen ohjelmaan jokin pieni rutiini, joka lisää hyvinvointiasi, vaikkapa viiden minuutin joogahetki tai meditaatio. Sytytä työpöydälle kynttilä tai syö lounas puistossa – tuo annos loman tuntua sinne, missä sitä eniten tarvitset.

Taikaelämää-podcastissa kerron, että lomalle laskeutuminen ja takaisin töihin palaaminen ei ole hyvinvointivalmentajallekaan helppoa. Jaksossa pohditaan myös itsensä haastamisen ja hoitamisen tasapainoa. Kuuntele lisää jaksosta nro 26.